Arganový olej - marocké zlato

ARGANOVÝ OLEJ

 

Arganový olej, jak už název napovídá, pochází ze stromu argánie trnité (Argania spinosa), ve staré české literatuře se můžeme setkat také s názvem dvojčet trnatý.

Very_Big_Argan_Tree

1280px-Argane_oil_production

Arganový olej je jedním z nejvzácnějších olejů na světě vzhledem k velmi omezené oblasti rozšíření argánie. Roste pouze v Maroku a nejzápadnějším Alžírsku. Jeho vzácnost je dána i tím, že plody argánie trnité jsou stále ještě tradičním postupem vytloukány na kamenných mlýncích berberskými ženami. Tento proces je velmi časově náročný a trvá až 20 hodin. Na jeden litr arganového oleje je potřeba až třicet kilogramů plodů arganie, což odpovídá zhruba 4-5 stromům. Vzácnost pochopíme, když jeho výrobu porovnáme s výrobou olivového oleje, kdy na výrobu jednoho litru je třeba pouze pět kilogramů oliv.



Pro lisování se používá jen vnitřní část plodu – semeno. To je ukryto v měkkém obalu, který se musí odstranit (a většinou se používá jako krmení koz, které jinak po argániích šplhají a samy plody sklízejí) a v tvrdém obalu, který je třeba rozbít.

1280px-Huile_dargan_004

 

Na jeden litr oleje je zapotřebí zhruba třiceti kilogramů plodů. Výsledný olej pak podléhá různé filtraci – aby byly odstraněny větší částečky, případně rozbité skořápky. V některých provozech dochází také k chemickému čištění či procesu odstranění „pachu“ – charakteristické vůně arganového oleje. Čistý olej voní naprosto charakteristicky, z u nás běžných potravin se dá přirovnat k oříškům. Každá várka je trochu odlišná, závislá na počasí i období, kdy bylo vše sklizeno. Každopádně nesmí být olej žluklý či naopak nevonět nijak. Výsledná barva čistého přírodního oleje je nádherně zlatá, lehká usazenina není na závadu.

Ke kosmetickým účelům se používá olej lisovaný za studena – čistě mechanicky získaný, jak je popsáno výše. Je možné ho použít také ke kulinářským účelům, ale ke konzumaci je lépe využít olej z lehce napražených semen, který má úžasnou nasládle ořechovou chuť. Zachovává si velké množství vitaminů, minerálů a zejména obsah nenasycených mastných kyselin stejně jako olej za studena lisovaný, takže působí blahodárně na celkovou obranyschopnost organizmu i na kvalitu nehtů a vlasů.


ÚČINKY ARGANOVÉHO OLEJE NA PLEŤ A POKOŽKu


Silný antioxidační (anti-aging) efekt - vysoký obsah vitamínu E a skvalenu, ideální pro zralou pleť

Hloubková hydratace a výživa - sametově hebká pokožka ihned po aplikaci 

Vyhlazování vrásek - podpora tvorby kolagenu a elastinu v pokožce

Snižování tvorby kožního mazu - podstatně nižší tvorba kožního mazu již po 14 dnech 

Léčebné účinky
- ekzémy, akné, lupénka, sluneční popáleniny, podráždění a záněty pokožky 



ÚČINKY ARGANOVÉHO OLEJE NA VLASY


Navracení přirozené vitality a lesku vlasů
- výživa vlasů od kořínků až po konečky, obnova a zesílení struktury vlasů 

Výživa vlasových kořínků
- díky vysokému obsahu vitamínu E a vyšších mastných kyselin 

Hloubková hydratace
- sametově hebké a přesto silné vlasy od kořínků po konečky 

Bojuje proti roztřepeným konečkům
- vyživuje a zaceluje vlasové konečky 


UŽITÍ arganového oleje NA NEHTY


Silný regenerační efekt
- vysoký obsah vitamínu E a skvalenu nehty omlazuje a posiluje 

Konec třepivých nehtů
- poskytuje nehtům a nehtovému lůžku přírodní výživu 

Hloubková hydratace a výživa nehtové kůžičky
- zaceluje defekty kůže a zanechává pokožku sametově hebkou 



 
                                          Arganový olej u nás na eshopu
 
arganovy-olejarganovy-telovy-balzam-ambra-50-mlbioarganovy-olej-s-kapatkem-50-ml
        Arganový olej            Arganový olej Ambra       BIO Arganový olej

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.