Léto bez klíšťat a bez chemie

Strach z klíšťat visí ve vzduchu už dlouho. Ruku na srdce, opravdu není příjemné cítit zakousnutého parazita na našem těle nebo na těle našich dětí. Sezona už začala a než se vyhýbat travnatým porostům, lesům a v přírodě se pohybovat s úzkostí, pojďme mrknout jakou možnost volby máme. Nakonec nejde jen o klíšťata - pokud chceme posedět u vody nebo večer u ohně, aniž by nás otravovali komáři, bránit se musíme.

 

POZOR NA PESTICID DEET

Klasika, která nás napadne jako první, jsou konvenční repelenty. Ty jsou v tomto období k dostání na každém rohu. Spoustě lidem vyhovují, jsou spokojení, alternativu nehledají. Ale lidé, kteří se zajímají o zdraví, se také chtějí chránit, a to bez kompromisů. Ono je dost nepříjemné, když se tento repelent omylem dostane na kůži. Tyhle "klasiky" jsou totiž založeny na škodlivých chemických látkách, jako je například nejznámější DEET. Což je vlastně pesticid, používaný v zemědělství na odpuzování škůdců.

 

Stačí si tuto látku zadat do googlu a vyskočí na nás celkem nehezké věci. Mimo jiné, že by se neměl používat pod oblečení, nebo na porušenou kůži. Může totiž způsobovat podráždění a kožní reakce. Pro děti do 2 měsíců věku je užívání velmi škodlivé. To vede také k zamyšlení. V roce 2009 zjistil neurovědec Vincent Corbel, že DEET je neurotoxin. Což znamená, že tyto toxiny mohou likvidovat nervové buňky, protože se v těle mohou kumulovat.

 

JEMNĚJŠÍ VERZE PRO DĚTI

Trošku "jemnější" verze, je repelent se složkou IR3535 (ethyl aminoproprionate), který se používá ve verzích pro děti nebo pro lidi s citlivou pokožkou. Využívá se v menším množství a funguje jinak než klasika, komár či klíště na Vás sice vleze, ale nebodne a nezakousne.

 

Já se přiznám, že ještě donedávna jsem klasické repelenty používala, a to i na syna. Když jsme se omylem nadechli (ono to při tom postřiku ani jinak nejde), dost nás to dusilo a nutilo kašlat. To mi fakt nepřišlo úplně fajn a celkově jsem se zaměřila na netoxickou kosmetiku, a těmto repelentům, společně s chemickou drogerii u nás odzvonilo.

 

JAKÉ JSOU MOŽNOSTI?

Pokud, stejně jako my doma nechcete používat chemii, v dnešní době už existuje spousta alternativ. Už naše babičky věděly, jaké vůně odpuzují hmyz. Jsou to levandule, máta, citronová tráva, rozmarýn, meduňka, libeček a bazalka. Není těžké si takový odpuzovač hmyzu s repelentními účinky vyrobit. Domácí repelent - základem bývají éterické oleje, právě s vůněmi již zmíněných bylinek a alkohol. Jsou různé verze. Ať ty dětské, nebo bez alkoholové. Ale pokud jste línější povahy, jako třeba já, je skvělé že už ho vyrobil někdo jiný. :)

Přírodní repelenty jsou většinou na bázi éterických olejů, které svou silicí hmyz odpuzuje. V některých najdeme i nimbový olej, který je znám svými antiseptickými a antimykotickými účinky, ničí parazity a plísně. Hlavně ale působí repelentně a odpuzuje klíšťata, komáry a také vši. 

A na trhu už je spoustu typů, které mohou vyhovovat právě vám.

Preferujete sprej, olej, nebo krém?

 

Kvítok, přírodní repelent, olej

Tento odpuzovač hmyzu je na bázi již zmiňovaného nimbového a mandlového oleje. Má specifickou vůni. Obsahuje i Vitamin E, který napomáhá hojení pokožky a samozřejmě také éterické oleje z levandule, citronely, citrónu, máty a pelargónie.

MŮJ TIP: Zrovna doma testujeme. Už loňské léto jsme ho měli a jsem spokojená. Hezky se roztírá, chvíli trvá než se vsákne. Klíště jsme neměli. Vůně je opravdu speciální, ale nevadí mi.

  • Odpuzuje komáry, klíšťata a další nepříjemný hmyz.
  • Pomáhá udržovat vlhkost pokožky.
  • Zmírňuje svědění a zklidňuje místa podrážděná po štípnutí.
  • Zlepšuje pružnost pokožky

  

 

Dobrodruh, přírodní krémový repelent

Jemný balzámový repelent s obsahem přírodních silic z levandule, citronely a rozmarýnu. Bez sulfátů, silikonů, ropných derivátů, živočišných tuků, parabenů a konzervačních látek, syntetických barviv a parfemace. Příjemná krémová textura, krásně se roztírá. Vyrábí se praktické tubě.

MŮJ TIP: Používala jsem v prvním roce syna, když začínal na bříšku zkoumat svět. Forma je opravdu skvělá, krém se nádherně roztírá a kůže ho hned absorbuje.

  • Účinně odhání hmyz a nedráždí pokožku.
  • Bambucké máslo vyživuje a hydratuje pokožku, díky vysokému obsahu vitaminů A, E, F.
  • Jojobový olej je bohatý na vitamin E, který regeneruje kůži a zvyšuje její elasticitu.
  • Repelent je vhodný pro celou rodinu a každodenní použití.

 

 

Phytos Klíšťol – repelent sprej

Tento přírodní odpuzovač hmyzu je ve formě spreje. Nanáší se zejména na nohavice a nástřik se opakuje po dvou až třech hodinách.

  • Účinné látky jsou eukalyptový a fenyklový olej, a také Ferula asa-foetida, neboli čertovo lejno.
  • Produkt byl vyvinut na základě zkušeností výrobců, kteří žijí v klíšťaty zamořené oblasti.
  • Na našich stránkách již má své hodnocení.

 

Soaphoria Mosquito, univerzální balzám s repelentním účinkem

Tento krémík je skvělým pomocníkem na cesty, pomáhá hojit rány, je vhodný na suchou kůži a je namíchán tak, aby přirozeně odpuzoval hmyz.

  • Má svěží vůni, bylinkovo-citrónovou.
  • Kombinace organických olejů, s cíleně vybranými esenciálními oleji, které mají repelentní schopnosti.
  • Čistý, jako příroda sama. Bez sulfátů, silikonů, ropných derivátů, živočišných tuků, parabenů a konzervačních látek, syntetických barviv a parfemace.
  • Skvělých výsledků docílíte, když balzám aplikujete na pulzující místa na těle.

 

 

Phytos Moskytol – odpuzovač hmyzu

Vysoce účinný aromaterapeutický prostředek. Esenciální oleje do něj byly vybrány tak, aby spolehlivě odpuzovaly hmyz. 100% přírodní produkt.

  • Praktický sprej, díky kterému snadno aplikujete na oblečení.
  • Složen ze Cintronelly, Gerania, Levandule, Pačule a lihu.
  • Můžete použít i v místnosti, stříknete do prostoru. Vždy ale zároveň větrejte.

 

 

 

 

Ťuli Ťuli Přírodní repelent proti klíšťatům pro zvířata

Bohužel ani naše domácí mazlíčky klíšťata nešetří a není nic ošklivějšího, než když se napité klíště pustí někde uprostřed kuchyně. Na trhu jsou různá řešení pro psy i kočky. Pojďme si ale říct, že taková tableta, která se jim podá a pak jim toxická látka koluje v krvi, není úplně ok.

Obojky jsou celkem dobrým kompromisem, ale pokud chcete i svým mazlíčkům dopřát prostředí bez jedovaté chemie, máme pro vás řešení.

  • Tento repelent obsahuje pouze přírodní látky-terpeny.
  • Účinkuje na komáry, blechy a jiný hmyz.
  • Aplikuje se v dostatečné míře na břicho a nohy, vyhněte se okolí tlamy a očí.

 

 

 

Pokud některé z těchto přírodních repelentů vyzkoušíte, dejte nám vědět do hodnocení produktu, jaké s nimi máte zkušenosti. Některé už své mají, a vychází z toho opravdu dobře. Jukněte tu.