Dejte sbohem běžnému deodorantu!

Pojďme si říct, proč ty běžně dostupné deodoranty hodit z okna! Ne, nemá to nic společného s Vašim otravným sousedem. Jde nám o Vaše zdraví:) Pokud se hodně potíte a nevoníte zrovna po fialkách, jistě víte, že jsou docela spolehlivý. Ano, mají mnohem lepší účinnost než ty přírodní! Ale obsahují samé nepěkné látky, které mohou být i zdraví škodlivé. Bylo o nich už vyřčeno hodně, ale pojďme si to zopakovat.

K ČEMU JE POCENÍ VLASTNĚ DOBRÉ?

Jako první, si můžeme říct něco o pocení, neboli perspiraci. Většina z nás to nenávidí a myslí si, že nemá jiného významu nežli nám znepříjemňovat život. To je samozřejmě nadsázka, ale pocení je vlastně skvělá vlastnost organismu. Pro nás nezbytná, je totiž určená k termoregulaci, takže chrání tělo před přehřátím. Kůže se, mimo jiné, podílí na udržování tělesné teploty a je vybavena potními žlázami, které vylučují pot. To je tekutina, která krom vody obsahuje také sůl, chlorid sodný a v menším množství i jiné látky. V klidovém režimu se vylučuje nepatrné množství potu, že si kolikrát ani nevšimneme, ale při velké námaze, sportu nebo horečce, když je organismus přehřátý, tělo vylučuje potu více. To jste si jistě všimli, co?

Pro někoho, kdo trpí na nadměrné pocení, to stejně nemusí být slova útěchy. Že tělo funguje opravdu takto dokonale a samo se ochlazuje? No, co si budem, pocení může být vážně nepříjemné. Proto jsou ideální oděvy z přírodních materiálů, deodorant, častější sprcha, ale i zdravý životní styl. 

DEO vs. ANTI

A jaký je rozdíl mezi deodorantem a antiperspirantem? Deoš pomáhá zabránit zápachu tím, že nejčastěji pomocí jedlé sody působí proti množení bakterií zodpovědných za zápach, který pocením vzniká. Naproti tomu antiperspirant, jak už vypovídá jeho název, zabraňuje pocení úplně. Ale jak toho docílí? Bohužel tím, že bez servítek ucpává potní žlázy, což jak musí být každému jasné, pro tělo není úplně ideální. Ještě horší ale je, že se k tomu používají hlavně hliníkové soli, které jsou dle řady studií dokonce rakovinotvorné. Takže antiperspiranty ne!

Ale ani s deodoranty, které jsou běžně k dostání, to není tak jednoduché. A to i přesto, že neobsahují hliník. V jejich složení můžeme najít parabeny, které pokud jsou absorbovány do těla, nejčastěji nějakou drobnou rankou, mohou narušovat fungování ženských hormonů. To je celkem zlý, ne? Existuje mnoho studií, které je spojují s rakovinou prsu. Kromě toho nejsou parabeny biologicky odbouratelné, a jsou tak špatné nejen pro naše zdraví, ale také pro životní prostředí. 

Silikony - s těmi je to taky dost složité a hodně se o nich rozepsala Biorythme, třeba tady https://www.biorythme.cz/n/chemie-v-kosmetice-4-silikony.

Triclosany, jsou látky vysoce toxické, a skrze kůži se dostanou do těla, kde můžou způsobovat nejrůznější problémy, třeba i nádorové bujení.

PEG a PPG neboli Polyethylen glykol a Polypropylen glykol. To jsou látky, které v kosmetice slouží jako emulgátory a stabilizátory. Do deodorantů se většinou přidávají, aby zabraňovali jejich vysychání. Jedna z jejich hlavních výsad spočívá v jejich nebezpečí, usnadňují pronikání látek do pokožky.

Syntetické parfémy poznáme tak, že si přičichnete a cítíte omamnou vůni. To známe všichni, že? Ale skrývá se za tím chemický koktejl, bez špetky přírody, schovaný pod názvem parfume.

PROČ TEDY POUŽÍVAT PŘÍRODNÍ DEODORANTY?

Je to jasné, kvůli jejich složení:) Nejčastěji to je právě ta jedlá soda, která zabraňuje bakteriím pachu, aby se množili, a k tomu nějaké esenciální oleje či čisté přírodní parfémy. Dále tam najdete třeba kokosový olej nebo kakaové máslo, včelí vosk, zinek aj. Prostě přírodní složky, které našemu tělu neublíží. Navíc je celkem velká škála typů přírodních deodorantů, například neparfemované, parfemované, tuhé, tekuté, krémové aj…

Pokud po přečtení těchto faktů také říkáte NE konvenčním děošům, mrkněte třeba na tyto, které jsou osvědčené a 100% přírodní:

 

Tyto od Biorythme můžou být pro Vás to pravé, pokud hledáte velice vymazlený deoš, se svěží, přírodní vůní od úžasné výrobkyně, která nedělá kompromisy. U nás najdete spoustu druhů, velikostí a vůní, že si vybere každý!

Můžeme dosvědčit, že funguje celý den!

Citronová meduňka je navíc vhodná i pro pány.


Pokud si nepotrpíte na omamné vůně v kosmetice, ať už chemické či přírodní, či pokud máte výrazný parfém, sáhněte po neparfémovaném deodorantu.

Funguje stejně skvěle a můžete se na něj spolehnout!

Jestli, stejně jako my, milujete věci zero waste, pak se pro Vás bude skvěle hodit "naháč". Když už doma máte jeden deodorant od Biorythme který Vám došel, jednoduše si koupíte jenom náplň. Budete mít svůj oblíbený deodorant, bez plastového obalu. A ještě ušetříte.

Úžasné, že?

 

 

 

Paní z Mýdla s duší má své deoše taky pořádně vychytané. Voní stejně úžasně jako její mýdla a jsou v papírovém, rozložitelném obalu. Skvělá volba! 

Kuličkové deodoranty od Calthy jsou pro všechny fandy tekutých typů, jsou ovoněny esenciálními oleji, tento mátou, levandulí, citronu a rozmarýnu!

Soaphoria, další ověřená značka, má krémové deodoranty. Pokud již znáte jejich produkty, jako sprchové pěny, jistě znáte jejich omamné vůně. Ty stejné najdeme i v jejich organických deoších a aktuálně používáme my! Krom skvělých vůní, taky funguje a příjemně se roztírá. Nanesete jednoduše tolik, kolik je potřeba.

 

Jemný, krémový deodorant pro ženy. 

Krémového složení deodorantu je dosaženo kombinací kokosového oleje, bambuckého a kakaového másla.
Přirozené antibakteriální účinky kokosového oleje jsou umocněny vyváženou směsí esenciálních olejů z australského čajovníku, bergamotu a levandule.

Tady jsou naše tipy pro pány, ať nejsou upozaďováni:)

  

 

BEZ SODY?

Ale co když máte alergii na jedlou sodu? I s tímto se často setkáváme, proto je na trhu už několik bezsodých deodorantů. Jejich kouzlo tkví ve dvou složkách, a to Triethyl Citratem, což je rostlinný ester kyseliny citronové, který se mimo jiné používá i v potravinářství a Zinc Ricinoleate, což je surovina založená na ricinovém oleji, která odchytává a absorbuje smrduté molekuly potu.

Za nás můžeme doporučit třeba tyto.

 Biorythme, skvělá česká značka. Tento se svěží dřevitou vůní.

V lese najde(š) se, v papírovém obalu.

 

 Se sladkou vůní v cukrárně! 

 

 

ČTĚTE SLOŽENÍ!

Deodoranty jsou běžnou součástí našeho každodenního života, proto je potřeba vybírat pečlivě. I přesto, že už víte co do deodorantů nepatří, dávejte si pozor. Není všechno zlato co se třpytí! Zbystřete u neověřených značek a na všechno, co má v názvu Natural, Green, Eko aj, se zaměřte! Jestli je to opravdu přírodní, stejně jako u jídla, zjistíte hlavně tím, že budete pořádně číst složení. Pokud se vám něco nebude zdát, mrkněte tady na ten odkaz. https://encyklopedie.biooo.cz/vyhledat-slozeni/ Jsou tam popsány všechny kosmetické složky.

 

 

 

Zdroj: Minimumwaste.cz