Tipy na šetrnější úklid

 

VYTVOŘTE SI  ZDRAVOU DOMÁCNOST

Vyměnit klasické úklidové přípravky za ty přírodní a nontoxic je dnes velkým trendem. Ideálně si doma vyrábět své, postačí většinou pár ingrediencí a vaše peněženka vám poděkuje. Ale o tom někdy jindy:) Obecně udržitelnost se skloňuje ve velkém a i některé velké firmy si jedou na vlně ekologie a snaží se o minimum odpadu. Používají více přírodní materiály a co nejméně plastu. Jo, je pravda že hodně z nich se po tom jen vozí a hrají si na něco, co nejsou. Tím že si na výrobky napíšou eko, bio,green, natural apod. Nám nezbývá, než používat značky ověřené, anebo pečlivě číst složení..

 

UDRŽITELNOST VŠUDE KOLEM NÁS

Ale udržitelnost se ke slovu hlásí v různých odvětví, ať už v kosmetice, módě, dětských hračkách, restauracích nebo v potravinách obecně. Mluví se o tom stále víc a my tomu tleskáme, protože podvědomí a informovanost lidí je důležitou součástí a osvěta by se měla co nejvíce šířit. Stále převažují ti, kteří změnu nehledají, klasika jim vyhovuje a není se čemu divit - chemické prostředky perfektně fungují, báječně voní a povětšinou stojí pár korun. A dají se sehnat na každém rohu. Ale nás, kteří si čteme složení, není nám jedno jakou drogerii používáme a chceme mít zdravou domácnost i tělo, celkem přibývá. 

Chápu, že to před lety musela být bomba. Konečně něco, co skvěle funguje a ušetří práci. Veškeré přírodní látky se nahradily chemickými, organické materiály se nahradily syntetickými. Obrovská inovace. Jenže teď, s odstupem času, vychází najevo nepříjemná pravda. Plastů je všude tolik, že zahlcují přírodu, chemické látky způsobují nepěkné nemoci i napříč generacemi a mikroplasty jsou ve všem. Aspoň že se o tom víc a víc mluví.

Ať už doma chcete uklízet a žít ekologičtěji kvůli dětem, planetě nebo ze zdravotních důvodů, je to skvělé rozhodnutí. Je to krok kupředu a vaše zdraví vám poděkuje. Ale jak začít? Jak co nejjednodušeji přeměnit svou chemickou domácnost na zdravou a šetrnou?

 

 

ZAČNĚTE PRACÍMI PROSTŘEDKY

Doporučuji začít u pracích prostředků. Přece jen v oblečení trávíme celý den, v ložním prádle celou noc. A z ošacení se neustále uvolňují mikroplasty a nežádoucí chemie. Kam se vstřebávají? No, do kůže. To je totiž náš největší orgán, který tyto látky vstřebává do těla. To nezní moc hezky, že? Stejně je to i s oblečením, hodně záleží z jakých jsou materiálů. Nejvhodnější jsou samozřejmě ty přírodní - ale pojďme na to postupně. Začněte tím, že všechny konvenční produkty odvezete na sběrný dvůr (nebezpečný odpad - divný,co?), pokud je vám líto peněz, darujte je někomu, kdo zatím své návyky měnit nechce. Ještě vám poděkuje.

Dnes na trhu najdete velké množství čistě přírodních a non toxic pracích produktů. Prášky, gely, aviváže, prací mýdla i odstraňovače skrvn (znáte žlučové mýdlo)? Můžete si vybrat jednodušší i složitější cestu. Namíchat si svůj vlastní prášek, uvařit vlastní gel, a nebo si je koupit od značky, která vám ručí za netoxické složení.

  • Prací gely jsou založeny na mýdlových ořeších, které přirozeně obsahují rostlinný saponát - saponin, který je vhodný i na citlivou a dětskou pokožku. Gely jsou převážně provoněny přírodními silicemi. Organické prací prášky obsahují prášek z mýdlových ořechů.
  • Žlučové mýdlo - musím ho představovat? Praly s ním už naše babičky, má skvělou schopnost odstraňovat jakékoliv skvrny.
  • Kokosové vločky na praní - tady je to jen jedna surovina. Kokosový olej. Má perfektní vlastnosti a velice dobře pouští špínu


 

DALŠÍ NA ŘADĚ - MYTÍ NÁDOBÍ

Věděli jste, že Jar se vymyje z nádobí až po několika umytí? Že při jídle si do pusy dáváte taky mikročástky mycího prostředku? Brrr, tohle byl ten moment, kdy jsem si řekla dost. Slyšela jsem totiž báječný rozhovor - podcast Cukrfree, na téma Non Toxic. Rozhodně doporučuju. Rozhodla jsem se, že musím domácnost ozdravit. Stejné je to s přípravky do myčky. To jsou taky pěkný drijáky, které do svého těla nechceme. Pojďte je vyměnit.

  • Mycí gely jsou založeny na bázi rostlinných tenzidů a vážně, ze své zkušenosti mohu potvrdit stejnou účinnost jako u konvenčních. Přípravky do myčky jakbysmet (tablety, soli, leštidla), nepoznáte rozdíl. Jiné než ty přírodní už doma nepoužíváme.
  • Co mycí houby a kartáče? Neprodukujte zbytečný odpad. Tyto ekologické houbičky jsou vyrobeny z rostlinné celulózy a  z reycklovaných PET. Stejně jako kartáčky, které doma mimochodem i skvěle vypadají, je pak můžete jednoduše hodit do bioodpadu, kde se časem rozloží.

 

 

  

VRHNĚTE SE NA ÚKLID

I z co se týče úklidových prostředků, můžete široce vybírat, podle svých potřeb. Chcete na každou místnost a materiál extra, nebo vám stačí jeden přípravek na všechno? O závadnosti vdechování chemických látek netřeba psát, není to nic zdravého, natož se s nimi dostat do kontaktu. Přeschlá kůže, ekzémy, tím to asi jen začíná. Z organických prostředků ucítíte max. ocet - a to už je na každém, jestli vadí. Mně třeba ne :)

  • Jedlá soda - kdo by to do ní řekl, že je tak moc všestranná. Využijete při údržbě domácnosti - pohlcuje pachy, vyčistí troubu, vanu, dřez, ale i špinavé ruce. Říká se jí Bika.
  • Pomerančový odmašťovač je vyrobený z terpenů pomerančových slupek, využijete v celé domácnosti. Dřez, sporák, kuchyňská linka, otisky prstů na lednici... 
  • Ekologický wc čistič je na zi kyseliny citronové, bez chloru, vhodný v domácnostech připojených na septik či čistírnu odpadní vody. Příjemně voní a záchod udrží čistý a svěží.
  • Univerzální čistič obsahuje také již zmiňovaný saponin, výtažek z mýdlových ořechů. Je skvělý na všechny povrchy, přes dřevěné podlahy, dřezy, umyvadla, po skla, obkladačky a můžete s ním umýt i auto.

 

 

 

TIP

Pokud byste si nejraději ekologické produkty nejdříve vyzkoušeli, než se do toho vrhnete po hlavě, mám pro vás tip.

Kupte si startovací sadu od Tierra Verde - najdete v ní 14 produktů v mini balení, prostě na zkoušku.

Obsahuje:

Mytí nádobí:

 

Úklid:

 

Praní:


To stojí za vyzkoušení, ne? Ať už se rozhodnete zkusit řadu Yellow and Blue, úplně jinou značku, nebo si vyrábíte své, či používáte jen ocet, vaše rozhodnutí je to správné. Jen dejte pozor na pseudo přírodní značky, které se tak jen tváří. Mají hezký obal, v názvu často natural, ale chemické látky ve složení. Používejte jen ověřené značky. Tak budete mít jistotu.

A pokud to pro vás zatím není a nedozrál ten správný čas, nezoufejte. Jednou to odhodlání na radikální změnu v sobě objevíte a přetvoříte svou domácnost na zdravější. Nezapomeňte, nikdo není dokonalý. Nedávejte si za cíl být nejekologičtější, jak jen to jde. Je to i o udržitelnosti, vydržet v tom. Takže - cesta je cíl a každý malý krůček se počítá.