Aktivní uhlí v kosmetice

Aktivní uhlí, kde se vzalo a co to je?

 

Pryč jsou doby, kdy byla na trhu jen modrá nivea, která byla tak univerzální, že se používala na každý typ pleti, na suché ruce ale třeba i na dětský citlivý zadeček.
Další období, které pamatujeme bylo, že jsme v obchodech mohli najít sice široký výběr kosmetiky, ale ta přírodní tam žádné místo neměla. Naše babičky proto oprašovaly recepty ještě po svých babičkách a už tenkrát to byl poklad. Dělaly si domácí měsíčkové, levandulové nebo heřmánkové masti, kopřivové šampony, nebo mýdla z kozího mléka.
Dneska je doba taková, že si může každý z nás vybrat individuální péči sám sobě na míru a vhodnou pro svůj ty pleti nebo typ vlasů.
Nás, příznivce čistě přírodního složení u produktů, zaujala složka aktivního uhlí, která se častěji a častěji objevuje v kosmetických přípravcích a podíváme se ji blíže pod pokličku. Zajímá nás, z čeho vlastně je a co je na ni tak zázračného.

Z čeho vlastně pochází?

aktivni-uhli-v-prasku-1

Aktivní uhlí, nebo také černé, je produkt, který se vyrábí jak z uhlí, tak ze dřeva nebo z kokosových ořechů. Je to pórovitý materiál s houbovou strukturou, který se vyznačuje velkým aktivním povrchem, a má schopnost do sebe absorbovat široké spektrum látek.
Jistě si všichni jako první vybavíme nejúčinnější lék na průjem, živočišné uhlí. Ano, tyto dva produkty jsou téměř totožné, ale přeci jen v nich nějaký rozdíl je. To živočišné se vyrábělo ze zvířecích kostí za vysokých teplot. Dnes už ho na trhu nenajdeme, aktivní rostlinné uhlí převzalo jeho roli nejrozšířenějšího a nejbezpečnějšího léčiva na zažívací potíže.

Černé "Aktivní" uhlí v kosmetice

Černé uhlí, na které narážíme v kosmetice všeho druhu, je vyráběné převážně ze slupek kokosových ořechů. Zde se využívá právě jeho nejlepší vlastnost, a to právě jeho skvělé absorbování škodlivých látek. Díky způsobu zpracování rostlinného materiálu vzniká vysoce porézní substance – tzv. mikroporézní sorbent, který dokáže absorbovat.
Výrobci přírodní kosmetiky jsou z jeho účinků nadšeni. Někdo ho nazývá i Černou "magií". Ono totiž nejen že detoxikuje, ale také dokáže v pórech zachycovat toxiny, nadbytky mazu, bakterie a další nežádoucí látky, které vytáhne na povrch a naváže je na sebe. Společně s uhlím pak tyto nečistoty odstraníme vodou.
Tuto složku aktivního uhlí najdeme v celé řadě kosmetických produktů. Od pleťových masek, přes mýdla, šampony , nebo zubní pasty.

 

Takže si to shrňme. Černé uhlí účinně vyčistí pleť, detoxikuje ji, zatočí s černými tečkami a podpoří hojení akné. Velice oblíbené je i při bělení zubů. Možná už jste viděli – černé zubní pasty a prášky jsou vidět více a více. Ve vlasové kosmetice ho najdeme také! Skvěle bojuje proti lupům.
Opravdu to trochu zní, jako černá magie, že? Taková nadupaná složka a 100% rostlinná! Ale my tomu fandíme.
Takových pokladů v přírodě najdeme opravdu hodně a naštěstí už to začíná výt známá věc, složení produktů nám není lhostejné, výrobců této kosmetiky přibývá. Příroda je velký zázrak a my jsme moc rádi, že tyto čisté výrobky pomalu ale jistě nachází stále vyšší místo na trhu a více a více lidí dává přednost organickému složení, před tím chemickým.

 

Jaké produkty aktivní uhlí obsahují?

  • Zubní hygiena

2160

Přírodní zubní pasta s černým uhlím

zubní sérum

Přírodní zubní sérum

nit

Zubní nit z bambusového uhlí

 

  • Tuhý šampon

 

black

Přírodní tuhý šampon proti padání vlasů

 

  • Mýdla na problematickou pleť

 

detoxi

Detoxikační mýdlo na problematickou pleť

 

caltha

Přírodní badyánové mýdlo s černým uhlím

soaphor

Čistící mýdlo s aktivním uhlím

 

  • Péče o pleť

 

konjak

Konjaková houbička s černým uhlím

maska

Přírodní pleťová maska na aknózní a problematickou pleť

  • Čištění vody

 

binchotan

Binchotanová tyčinka na čištění vody